30 juni 2010

Valbevakning

20 09 2009 var det kyrkoval. Inför det valet skrev Kyrkans Tidning och Dagen om kyrkovalet och gjorde flera olika intervjuer med personer som de tyckte var intressanta. Kyrkans Tidning gjorde bland annat en artikelserie med partiledarna. Ja, nu var det alltså inte de nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet som var det viktiga - utan det var partiledarna i riksdagen som blev intervjuade.

I och för sig så handlade frågorna om Svenska kyrkan och valet. Bland annat fick vi veta att varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin tillhör Svenska kyrkan.(läs vad jag skrev på min blogg då>>)

Nu är det val igen. Den 19 september är det riksdagsval och tidningen Dagen har dragit igång en rejäl valbevakning och gjort många artiklar och intervjuer. Nu senast med Maud Olofsson som berättar att centern är inte intresserade av att prästerna bestämmer i kyrkan och det är ett av deras argument för att ställa upp i kyrkovalet.
Maud Olofsson nämner klimatarbete och socialt engagemang som frågor där kyrkan spelat en viktig roll. I nästa sekund använder hon frågor om kvinnliga präster och vigsel av homosexuella som bevis för att politikerna behövs i kyrkan.
Så när politikerna och prästernas uttolkning av Bibeln krockar så är det politikerna som ska bestämma?
- Jag menar att det ingår i folkkyrkan att diskutera hur kyrkan ska vara och agera. Kyrkan är alla vi som är medlemmar. Sen är prästerna uttolkare av det kristna budskapet som man predikar, men det kan ju vi andra också vara. 
Kyrkan Tidning har också dragit igång en slags valbevakning med en blogg som de skriver tillsammans med Sändaren. Du kan läsa den bloggen här>> , där finns fyra bloggposter hittills. (det finns en länk till den på POSKs bloggsida också)

Tidningen Dagen har bloggat under en längre tid. Du hittar deras blogg här>>. (det finns en länk till den på POSKs bloggsida också) Där hittar du länkar till deras artiklar och deras inspelningar på intervjuerna. Här hittar du också valspecial på Dagen>>

När det gäller intervjun med Maud Olofsson så har den genomgått många turer innan det ens blev en intervju - och om jag förstått det rätt så blev det till sist en telefonintervju.

Det uttalande som Maud Olofsson gjort i tidningen Dagen har föranlett några reaktioner. På bloggen hos Frimodig kyrka skriver Jan-Anders
Olofsson verkar inte ha funderat speciellt mycket över att Svenska kyrkan är en bekännelsekyrka där prästerna har fått ett speciellt uppdrag att värna om bekännelsen och att detta är en förutsättning för att kunna vara en folkkyrka. Olofsson verkar överhuvudtaget inte fatta att de politiska partiernas inbladning i kyrkan är starkt ifrågasatt år 2010. 
bloggen Stillsam undrar Lars B Stenström
Vilken kyrka tillhör Maud Olofsson egentligen? Tillhör hon verkligen den kyrka som riksdagen stiftat en lag om? I Lagen om Svenska kyrkan § 2 står det: Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet. I lagen står det alltså att präster (kyrkans ämbete) i samvekan ska driva kyrkans verksamhet. Då måste de ju vara med att leda och bestämma!
Både Frimodig och Stillsam ställer helt relevanta frågor till Olofsson.

Både (s) och (c) verkar mycket bestämda med att det är viktigt att finnas kvar i kyrkopolitiken och ställa upp som partier i kyrkovalet. Men varför? När kyrkan inte får vara med i samhället, när barnen inte får gå till kyrkan på skolavslutningar, när religionen skall sorteras bort och ut och bara bli ett pittoreskt inslag i samhället. Som bara skall finnas för ceremonier och tröst när det är sorg.

Nej, det är inte därför vi finns som kyrka! Det är en del av kyrkan - men det är inte därför vi finns bara! Vi finns som kyrka för att vi vill tala om att Jesus Kristus i alla högsta grad är en levande Gud som vill leva med oss, för oss och ibland oss.
En viktig uppgift för POSK är att skapa möjligheter för och uppmuntra människor med engagemang i Svenska kyrkans gudstjänst- och församlingsliv till att också ta ansvar som förtroendevalda i kyrkan. 
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Detta främjas av möjligheten att ta på sig kyrkliga förtroendeuppdrag utan krav på bundenhet till de politiska partierna. POSK rekryterar sina kandidater oberoende av vederbörandes politiska uppfattning eller eventuella medlemskap i politiskt parti.

Inga kommentarer: